DUIVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft woensdag 24 november voor de rechtbank in Arnhem drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige man uit Goor. Hij wordt ervan verdacht een overval te hebben gepleegd op een bakkerij in Duiven op 12 september 2020.


Hij zou daar toen een 17-jarige medewerkster hebben overvallen met een mes. Bij de overval zou 295 euro zijn buitgemaakt. De man is ruim twee maanden later, op 23 november 2020, aangehouden dankzij tips na vertoning van beelden in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte dit strafbare feit heeft gepleegd. Er zijn camerabeelden en er zijn getuigen die de verdachte hebben herkend als de overvaller.

De verdachte zelf heeft de overval bekend. Hij heeft aangegeven dat hij geld nodig had voor drugs. Hij zegt te beseffen dat hij iets vreselijks heeft gedaan, heeft spijt en is bereid de straf die hij daarvoor krijgt, te accepteren.

De officier van justitie schetste in zijn requisitoir dat de man het meisje vastgepakt heeft en haar bedreigd heeft met een mes op haar keel, waarbij ze ook is geraakt op haar kin, puur op jacht naar geld voor drugs. 'Met die scoringsdrift heeft hij dit meisje een trauma voor haar leven bezorgd', aldus de officier. Hij acht een celstraf van drie jaar en tbs met voorwaarden passend en geboden. De man wordt verder nog verdacht van poging diefstal uit een caravan op 15 juli 2018 in Zwolle, en hij liep nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling.

Uit het psychiatrisch en psychologisch onderzoek dat de verdachte heeft ondergaan, is gebleken dat de man meerdere stoornissen heeft. Ook is er sprake van ernstige verslavingsproblematiek. Deskundigen vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar. Ze stellen dat er zonder toezicht en behandeling een grote kans is op herhaling. De ernst van de strafbare feiten die zouden zijn gepleegd door de verdachte nemen toe en het vermoeden bestond dat er een psychiatrische stoornis aan ten grondslag ligt.