DIDAM - De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging. De man maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag op zijn vriendin. De man schoot vorig jaar met een vuurwapen op zijn vriendin, na eerste haar woning in Didam te zijn binnengedrongen. Dit deed hij door een ruit te vernielen en door het kapotte ruit naar binnen te stappen.

De man maakte zich verder schuldig aan het mishandelen van diezelfde vriendin en aan enkele diefstallen.

Tbs noodzakelijk
De rechtbank vindt een de tbs-maatregel noodzakelijk omdat dit de enige mogelijkheid is om de voortdurende stroom van (gewelds)delicten door de man - die een lang strafblad heeft - te stoppen. Bij de man is een stoornis vastgesteld, en alle eerdere vormen van begeleiding en behandeling van de man zijn mislukt.

De officier van justitie eiste een celstraf van 4 jaar en 6 maanden en daarbij tbs met dwangverpleging. De rechtbank legt een lagere gevangenisstraf op omdat zij vindt dat met de behandeling van de man relatief snel moet worden begonnen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ook schadevergoeding betalen aan enkele slachtoffers. Het gaat om een bedrag van rond de 9 duizend euro.