RHEDEN - De rechtbank veroordeelt 3 mannen van 21, 22 en 26 jaar, allen afkomstig uit Rheden, voor het plegen van verschillende delicten. Aan de 22-jarige man legt de rechtbank een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden op. Aan de 21-jarige en de 26-jarige mannen legt de rechtbank een deels voorwaardelijke taakstraf van 240 uur op. Aan alle 3 de mannen legt de rechtbank daarnaast 3 jaar reclasseringstoezicht op.

In december 2022 brak het trio ‘s nachts in bij voetbalvereniging SC Rheden. Zij namen onder andere de kassalade en de fooienpot voor de jeugdteams mee. Ook hebben de 3 mannen in de nacht van 15 op 16 januari 2023 in Velp koplampen van Volkswagens gestolen. Verder hebben de 22- en 26-jarige mannen in maart van dit jaar samen een fiets gestolen van het station in Velp.

Op 21 december 2022 stak de 22-jarige man een brandende fakkel door de voordeur van een woning in Rheden van een influencer. De influencer zat op dat moment in de woonkamer en was live op TikTok. In de hal van de woning ontstond vervolgens brand die zich snel naar de woonkamer uitbreidde. De influencer kon zichzelf ternauwernood in veiligheid brengen. Waarom de man bij de influencer brand stichtte is onduidelijk gebleven.


Vrijspraak betrokkenheid brandstichting

De 22-jarige man bekende dat hij degene was die de fakkel door de voordeur stak. Ook de 21- en 26-jarige man zouden betrokken zijn. Maar omdat niet vastgesteld kon worden dat zij van het plan van de 22-jarige op de hoogte waren, spreekt de rechtbank hen vrij van de brandstichting.

Strafbepaling 22-jarige man

De rechtbank veroordeelt de 22-jarige man voor de brandstichting, de inbraak, de diefstal van koplampen en de fietsendiefstal tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man zat 4 maanden daarvan al in voorarrest uit. Na die 4 maanden kwam hij onder voorwaarden op vrije voeten. Hij moet nu terug naar de gevangenis om de overige 16 maanden uit te zitten. Omdat de hulp die de man na zijn tijdelijke vrijlating kreeg goed verliep, legt de rechtbank dezelfde hulp voor de duur van 3 jaar op. Na zijn detentie gaat de man onder andere begeleid wonen en krijgt hij ambulante behandelingen.

Strafbepaling 21-jarige en 26-jarige man

De rechtbank veroordeelt zowel de 21-jarige als de 26-jarige man voor de inbraak en de diefstallen tot de maximale taakstraf van 240 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk. De tijd die zij in voorarrest hebben doorgebracht wordt op de taakstraf in mindering gebracht. Ook aan hen legt de rechtbank hulp op. De 21-jarige man zal onder andere begeleid gaan wonen en ambulante behandelingen krijgen. Ook de 26-jarige man krijgt een ambulante behandeling.

Schadevergoeding

De 22-jarige man moet aan de influencer een schadevergoeding betalen van een kleine 3.000 euro voor de materiële schade die niet door de verzekeraar is vergoed en het psychisch leed dat hij haar aandeed. De 22- en de 26-jarige man moeten de kosten voor een nieuw fietsslot van de gestolen fiets vergoeden.