EDE - Het Openbaar Ministerie (OM) eist gisteren een geldboete van 50.000 euro tegen een bedrijf uit de gemeente Ede. Het bedrijf heeft een voerrobot ontworpen en op de markt gebracht. De voerrobot voldoet volgens het OM niet aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. Er zouden fouten zijn gemaakt bij het ontwerp en er zou niet goed zijn gekeken naar het gebruik van de voerrobot, met een fataal ongeval als gevolg.

Het fatale ongeval vond plaats in januari 2018 bij een boerenbedrijf in dezelfde gemeente, Ede. Na onderzoek is aan het licht gekomen dat de voerrobot niet was uitgerust met een veilige objectscanner en/of een bumper. Een gebruiksaanwijzing en ‘gevaar stickers’ op de machine waren ook niet aanwezig.

Het op de markt brengen van nieuwe machines moet voldoen aan nationale en Europese regels aangaande veiligheid en gezondheid. Het OM is van mening dat de regels niet zijn nageleefd door het bedrijf, met ernstige consequenties van dien.

Het OM eiste een geldboete van 50.000 euro waarvan 30.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank heeft besloten de zitting te schorsen tot 16 september 2021. Uitspraak van de rechtbank is op 30 september 2021.