ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Arnhem voor drugshandel en -bezit. Ook had hij een vuurwapen, munitie en een 2 stroomstootwapens in bezit. De man krijgt een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.


De Arnhemmer maakte zich tussen 1 april 2023 en 2 mei 2023 schuldig aan een viertal strafbare feiten. Allereerst handelde de man in harddrugs. Verder had hij verschillende wapens en bijbehorende munitie in bezit. Ook had hij softdrugs in bezit. Dit alles kwam aan het licht nadat de politie de man op 2 mei 2023 op heterdaad aanhield toen de man bezig was met een cocaïnedeal. In de in beslaggenomen telefoon trof de politie voor de tenlastegelegde periode relevante dealergesprekken aan. Tijdens een huiszoeking trof de politie een hoeveelheid harddrugs aan en daarnaast ook nog weegschalen en kleine en grotere verpakking.

Instandhouding criminele drugscircuit

Drugshandel veroorzaakt tal van maatschappelijk ongewenste effecten. Daarnaast kan regelmatig gebruik van harddrugs de volksgezondheid schaden. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij hiermee geen rekening houdt en alleen aan eigen financieel gewin denkt. Daarmee houdt het criminele drugscircuit mede in stand. Ook het bezitten van wapens en munitie zorgt voor onaanvaardbare risico's voor de veiligheid van personen.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere vooraarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen aan zijn drugsverslaving. Ook moet hij zich inspannen voor een zinvolle da invulling en meewerken aan alcohol- en drugscontroles.

Eerder opgelegde straffen uitzitten

De man liep nog in een proeftijd van 2 eerdere veroordeling, namelijk een celstraf van 2 weken en een gevangenisstraf van 15 dagen. De man moet deze straffen alsnog uitzitten.