EDE - “Zijn echtgenote en overige familieleden moeten nu verder leven zonder hun geliefde. Wij kunnen alleen maar bedenken hoe zwaar dat moet zijn. Niemand begrijpt hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 9 jaar tegen een 37-jarige vrouw uit Ede voor doodslag op een 64-jarige man.


Op zaterdagmiddag 19 maart 2022 gaat het mis op de parkeerplaats bij winkelcentrum De Halte in Ede. Na een aanrijding met blikschade ontstaat er een woordenwisseling tussen de verdachte en het slachtoffer. Zijn busje is aangereden en hij wil de schade met haar regelen en de politie bellen. Niets wijst erop dat hij daarbij agressief of bedreigend handelt, in zijn eigen sociale omgeving staat de man juist bekend als iemand met een de-escalerend karakter, die nooit in conflict raakt.

De verdachte, zo verklaart ze later, raakt naar eigen zeggen echter in paniek van de situatie. Ze stapt in haar auto en rijdt vanuit het niets de man aan. Ze rijdt daarop meerdere malen over haar slachtoffer heen: “Terwijl zij al twee keer over het slachtoffer heen is gereden, blijft zij haar vlucht belangrijker vinden dan misschien wel het leven redden van het slachtoffer, zei de officier van justitie vandaag in haar requisitoir. “Dus zet zij haar auto in zijn één en rijdt nog een keer over de man heen. Daarna rijdt zij met volle snelheid en met piepende banden weg. Haar vlucht is gelukt.”

De man blijft zwaargewond achter en overlijdt later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de vrouw wordt diezelfde dag aangehouden.

Het is een weekenddag en druk op de parkeerplaats, wat maakt dat er veel getuigen (waaronder kinderen) zijn. Een aantal van hen legt een verklaring af over wat ze hebben gezien. Ze spreken van een traumatische ervaring. Daarnaast zijn er beelden van het incident en er heeft een reconstructie plaatsgevonden. De verdachte heeft met opzet gehandeld, concludeerde de officier van justitie: “Het moet afschuwelijk zijn geweest. De verdachte gaf gas toen het slachtoffer pal voor haar auto stond. En daarna is ze nog twee keer over hem heen gereden. Dan spreken we van doodslag.”

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte onder andere kampt met emotieregulatieproblemen, waardoor ze angstig en wantrouwend naar anderen is. Ook is er sprake van posttraumatische stress. Volgens het OM heeft dat wel consequenties voor de strafbaarheid, maar zegt dat niets over de opzet van haar daad: “Het verklaart wellicht waarom zij zo explosief heeft gereageerd op een geringe aanleiding maar het pleit haar niet vrij. De verdachte was, zij het in verminderde mate, wel degelijk in staat nog haar keuzes te maken.”

Naast de 9 jaar gevangenisstraf eiste het OM een onvoorwaardelijke rij-ontzegging van 5 jaar.