ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 52-jarige man tot een gevangenisstraf van 54 maanden voor het witwassen van 19,5 miljoen euro. De man moet daarbij een bedrag van ruim 23,1 miljoen euro betalen aan de Nederlandse Staat. De 19,5 miljoen euro is op 17 juni 2014 verduisterd van de Belastingdienst door een belastinginspecteur. De 52-jarige man was betrokken bij het plan van de belastinginspecteur om het geld te verduisteren. Het was zijn taak om het geld te laten verdwijnen naar Turkije.

Rol man bij het witwassen
De belastinginspecteur stortte het geld vanaf de rekening van de Belastingdienst naar de rekening van een Nederlands bedrijf van de zwager van de man. De man maakte - binnen 2,5 uur na ontvangst – 110 duizend euro over naar een ander bedrijf van zijn zwager en de rest naar 2 Turkse rekeningen op zijn eigen naam. Vervolgens nam de man ruim 1,3 miljoen euro contant op. Het is niet duidelijk waar dat geld nu is. Van het overgebleven bedrag zette hij een deel om in goud en in Turkse Lira. Een klein deel van het geld stortte hij op de rekening van zijn vader.

Strafrechtelijke procedure Turkije
Het geld en het goud staan nog steeds op de Turkse rekeningen van de man. De Turkse autoriteiten hebben daar beslag op gelegd en zijn een strafrechtelijke procedure gestart tegen de man. De man wil geen afstand doen van het geld.

Schade toegebracht aan alle inwoners van Nederland
De rechtbank neemt het de man in het bijzonder kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Hij beweert zelfs de rechthebbende te zijn van het geld. De man had een belangrijke rol bij het witwassen van het geld. Hij handelde puur uit financieel gewin en trok zich er niets van aan dat het om verduisterd gemeenschapsgeld gaat. Hij bracht hiermee niet alleen schade toe aan de Nederlandse Staat, maar aan alle inwoners van Nederland.

Strafbepaling
De rechtbank houdt rekening met een overschrijding van de redelijke termijn en legt de man een gevangenisstraf op van 54 maanden. Deze straf is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie. Daarbij moet de man een bedrag van ruim 23,1 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse Staat, omdat het geld afkomstig is uit de verduistering. Het bedrag is hoger dan het verduisterde geldbedrag, omdat de rechtbank rekening houdt met de aanzienlijke waardevermeerdering van het goud.

Medeverdachten eerder veroordeeld
In een eerdere procedure bij de rechtbank zijn de belastinginspecteur, de zwager van de man en de betrokken Nederlandse bedrijven veroordeeld. De schoonzus en echtgenote van de man zijn in die zaak vrijgesproken.