ELLECOM/RHEDEN - De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Rheden tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met voorwaarden voor een poging tot doodslag in Ellecom.

De man sprak op 2 augustus 2020 af met het latere slachtoffer in Ellecom. Zij rookten samen meerdere jointjes en gebruikten daarna de drug LSD. Hierna gingen zij samen naar het bos. De man nam daarbij zijn mes mee. In het bos viel de man het slachtoffer plotseling met zijn mes aan. Het slachtoffer liep hierdoor steekwonden op aan zijn rug, nek, hals, hoofdhuid, gezicht, handen, armen, rechterschouder, borst en linkerbeen. Verder had de man meerdere botbreuken aan de handen, de schedel en beide spaakbenen. Na het steekincident vertrok de man en liet het slachtoffer achter in het bos. Een toevallige passant vond het slachtoffer de volgende ochtend.

Poging tot doodslag
Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Doordat hij het slachtoffer met een mes zo vaak in verschillende delen van het lichaam stak, aanvaardde hij bewust de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zou overlijden. De man had hierdoor voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer.

Noodweer(exces)
De advocaat van de man voerde aan dat het slachtoffer de man met het mes aanviel, en dat sprake was van noodweer (zelfverdediging). De rechtbank vindt dat dit niet het geval is. Uit het dossier blijkt niet dat het slachtoffer de man heeft aangevallen. De man is volgens de rechtbank zelf degene die het slachtoffer met het mes heeft aangevallen.

Verminderd toerekeningsvatbaar
2 psychiaters en een psycholoog onderzochten de man en concludeerden dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. De man raakte in een psychose doordat hij LSD gebruikte. De LSD werd hem aangeboden door het slachtoffer. Door de stoornissen waaraan de man lijdt kon hij het aanbod niet goed afwijzen. Hierdoor kan het misdrijf volgens de deskundigen niet volledig aan de man worden toegerekend. De rechtbank neem de conclusie van de deskundigen over.

Gevangenisstraf
Kijkend naar de ernst van het misdrijf, de grote gevolgen voor het slachtoffer en het justitiële verleden van de man, is volgens de rechtbank een celstraf van 4 jaar een passende straf.

Tbs met voorwaarden
Omdat de man volgens de deskundigen aan meerdere stoornissen lijdt en de kans dat hij opnieuw in de fout gaat groot is, legt de rechtbank aan de man de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden op. Als de man zijn celstraf heeft uitgezeten, moet hij intensief behandeld worden. Eerst moet hij worden opgenomen in een kliniek en later moet hij ambulant behandeld worden. Verder mag de man geen alcohol en drugs gebruiken. De reclassering begeleidt en controleert de man.​

Schadevergoeding

Het slachtoffer liep door de steekverwondingen meerdere littekens en waarschijnlijk blijvend functieverlies op. De man moet daarom schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Het gaat om een bedrag van 2.896 euro aan materiële schade en 35.000 euro aan smartengeld.