ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Rheden voor de moord op een zwangere vrouw uit Arnhem. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 jaar, daarbij moet hij familie van het slachtoffer ruim 77 duizend euro schadevergoeding betalen.

De man en het slachtoffer hadden een relatie en de vrouw was zwanger geworden. Enkele dagen voor haar dood bracht zij het gezin van de man op de hoogte van deze zwangerschap. Gewapend met een pistool reed de man op 24 augustus 2020 naar de woning van het slachtoffer in Arnhem. Hij beukte de voordeur in en schoot in totaal 4 keer op haar lichaam. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Moord
Volgens de man handelde hij in een opwelling en was hij niet van plan om de vrouw te doden. De rechtbank gaat hier niet in mee. De rechtbank oordeelt dat de Rhedenaar doelgericht en vastberaden handelde. Volgens de rechtbank was er sprake van een vooropgezet plan om de vrouw om het leven te brengen. Daarom veroordeelt ze de man voor moord. De handelswijze van de man doet denken aan een kille, meedogenloze en uiterst gewelddadige afrekening. Nadat de vrouw na 2 schoten volledig weerloos was, besloot de man na enige tijd nog 2 kogels op haar af te vuren.

Onherstelbaar leed
Duidelijk is geworden dat de man wilde dat de vrouw het kind weg liet halen. De vrouw wilde het kind echter houden. De man besloot daarop dat het slachtoffer, een moeder van 2 jonge kinderen, dood moest. Daarom schoot hij haar uit het leven en ontnam hun ongeboren kind het recht op leven. De man probeerde zijn probleem – dat hij zelf had veroorzaakt – op een gruwelijke manier op te lossen. Hij zorgde ervoor dat de dochters van het slachtoffer - die hij ook nog eens kende en die ook op hem gesteld waren - hun moeder is ontnomen. Met de moord op het slachtoffer is aan haar dochters en haar familie, vrienden en bekenden onbeschrijfelijk veel en onherstelbaar leed toegebracht.

Straf gelijk aan eis
Bij deze zeer ernstige en gruwelijke zaak past volgens de rechtbank alleen een lange gevangenisstraf van 20 jaar. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 77 duizend euro betalen aan de dochters, de moeder, de pleegmoeder en de neef van het slachtoffer voor affectieschade (smartengeld) en de kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart.