ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Arnhem voor afdreiging, poging tot afdreiging en witwassen. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij moet hij van de rechtbank nog 90 dagen gevangenisstraf uitzitten. Deze 90 dagen komen uit een andere strafzaak, daarin kreeg hij een voorwaardelijke straf, met de veroordeling van vandaag moet hij die toch uitzitten.

In 2020 maakte de man zich in een periode van 2 maanden schuldig aan chantage(pogingen). Hij deed zich via de websites bullchat.nl, tgirl.nl en via WhatsApp voor als vrouw om te chatten met mannen. De slachtoffers stuurden (al dan niet op verzoek) seksueel getinte foto’s aan de Arnhemmer. Al vrij snel ontvingen de slachtoffers dreigende en dwingende berichten dat de foto’s en/of gesprekken naar familie en vrienden zouden worden gestuurd. De slachtoffers moesten geld overmaken om dit te voorkomen. Een deel van de slachtoffers maakte het geld daadwerkelijk over en bij een deel is het bij een chantagepoging gebleven.

Meerdere slachtoffers
Deze zaak had betrekking op 5 slachtoffers. Uit het dossier volgt dat naast de meldingen door aangevers, nog 17 meldingen zijn gedaan bij de politie. Ook uit de verklaring van de man bij de politie blijkt dat er meer slachtoffers door hem moeten zijn gemaakt.

Slachtoffers bewust uitgezocht
De man achterhaalde heel bewust en op een geraffineerde manier persoonlijke gegevens van slachtoffers. Hij zocht uit welke slachtoffers hij met ‘succes’ onder druk kon zetten om hem te betalen. Hij koos bewust voor mannen die een relatie of een gezin hadden. Het enige doel van de chantage voor de Arnhemmer was geld verdienen ten koste van de slachtoffers. De man ging volledig voorbij aan de gevoelens van angst en onveiligheid die hij daarmee veroorzaakte. Ook maakte hij gebruik van geldezels om zelf uit beeld te blijven.

​Eerder veroordeling
De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat hij in het verleden eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Blijkbaar heeft dit hem er niet van weerhouden opnieuw anderen af te dreigen. De rechtbank wil de man duidelijk maken dat het overtreden van gestelde voorwaarden gevolgen heeft en legt daarom 90 dagen van de eerder opgelegde voorwaardelijke straf op.​

Bijzondere voorwaarden
De reclassering maakt in haar rapportage duidelijk dat een deels voorwaardelijke straf met reclasseringstoezicht en aanvullende voorwaarden een kans op herhaling kan verminderen. De rechtbank neemt dit advies over. Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit een proeftijd van 3 jaar. Verder moet de man zich in de proeftijd houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich in de proeftijd onder meer op laten nemen in een verslavingskliniek.

Benadeelde partij
Een slachtoffer verzocht om een schadevergoeding van het bedrag (ruim 200 euro) dat hij aan de man overmaakte. De rechtbank wijst deze vordering toe.