ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, tot een gevangenisstraf voor 10 jaar voor doodslag. Daarbij legt de rechtbank de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op. Ook moet de man in totaal bijna 45.500 euro schadevergoeding betalen.


In augustus 2021 stak de man een vriend van hem, bij wie hij in huis mocht verblijven, 43 keer met een mes. De man zette muziek hard aan, trok handschoenen aan en pakte een mes. Daarna stak hij in op zijn vriend.

Stemmen in zijn hoofd

De man bekent dat hij zijn vriend stak, maar hij zou dat niet tevoren hebben gepland. De man verklaarde dat hij in zijn hersenen stemmen hoorde en beelden zag. Hij zette hard de muziek aan om rustig te worden en om zijn vriend wakker te krijgen. Daarna verloor hij de controle en was hij niet meer zichzelf.

Voorbedachte raad

Vaststaat dat de man zijn vriend heeft gedood. De rechtbank beoordeelt vervolgens of de man handelde met voorbedachte raad. Met andere woorden: of verdachte schuldig is aan moord.


De rechtbank stelt vast dat de man op zichzelf voldoende tijd had om na te denken over het besluit om zijn vriend te doden. Zijn handelingen voorafgaand aan de steekpartij kunnen aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan. Volgens de rechtbank zou dit gedrag echter evengoed kunnen passen bij het handelen in een waan of hevige gemoedsopwelling, ingegeven door stemmen. Al met al ziet de rechtbank aanwijzingen dat sprake was van een hevige gemoedsopwelling en geen vooropgezet plan. De rechtbank komt daarom niet tot een bewezenverklaring van moord, maar wel tot een bewezenverklaring van doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het handelen van de man kan volgens de deskundigen veroorzaakt zijn door 2 psychische stoornissen die hij heeft. De deskundigen beschrijven verder een zorgelijk beeld, met veel risicofactoren voor het plegen van geweld. Daarbij verblijft de man illegaal in Nederland, zonder enig sociaal netwerk en toekomstperspectief. De rechtbank verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hiermee houdt de rechtbank rekening in het bepalen van de straf.

Motief onduidelijk gebleven

De man is schuldig aan 1 van de ernstigste misdrijven die het Wetboek van Strafrecht kent. Hij bracht zijn vriend - zonder enige aanleiding - op gruwelijke wijze om het leven. Hoewel de man de steekpartij heeft bekend, is er voor de rechtbank en voor de nabestaanden nog veel onduidelijk gebleven van wat er die fatale ochtend is gebeurd. Dat de man zijn vriend op brute wijze van zijn familie en vriendin heeft afgenomen, neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.

Tbs met dwangverpleging en gevangenisstraf

De rechtbank vindt het misdrijf dusdanig ernstig en de risicofactoren voor toekomstig geweld zo sterk aanwezig dat de maatschappij tegen de man in bescherming moet worden genomen. Daarom legt de rechtbank de maatregel van tbs met dwangverpleging aan hem op. Gezien de ernst van het misdrijf wordt daarbij aan de man ook nog een gevangenisstraf opgelegd van 10 jaar.

Schadevergoeding

De man moet verder een schadevergoeding van bijna 40.000 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer. Ook moet de man een schadevergoeding van 4.500 euro betalen aan een oom van het slachtoffer voor het bekostigen van de uitvaart.