GELDERLAND - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Duiven en Westervoort ben je van alle Gelderse gemeenten het minste kwijt: € 348. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Scherpenzeel € 668 kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Gelderland

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Gelderland vind je dit jaar in de gemeenten Duiven en Westervoort, maar ook in Voorst (€ 351,80) en Zevenaar (€ 368,60) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Scherpenzeel (€ 668). Hier betaal je bijna dubbel zoveel als in Duiven en Westervoort voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Zaltbommel (€ 641) en Culemborg (€ 622) ben je ten opzichte van andere Gelderse gemeenten veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is iets duurder geworden

In Gelderland betaal je momenteel gemiddeld € 467,14 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 4,1% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

In bijna elke Gelderse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Putten: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 9,3% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 377,25 in plaats van € 345 vorig jaar.

In twee gemeenten bleef het tarief ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar: Arnhem en West Betuwe. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie