ARNHEM - De NEC Wheelchair Singles Masters en UNIQLO Wheelchair Doubles Masters, de prestigieuze eindejaarstoernooien voor de beste rolstoeltennissers ter wereld, strijkt in november neer in Arnhem. Zowel de heren, dames als de quads spelen in de week van 11 t/m 17 november in het enkel- en dubbelspel om de officiële wereldtitels.

Het evenement wordt gespeeld op Sportpark Molenbeke in de Gelderse hoofdstad. Er wordt gespeeld in het zogenaamde round robin-systeem (poule-systeem) gevolgd door de knock-out fase. De namen van de deelnemende atleten zijn nog niet bekend, maar aanwezigheid van Nederlandse wereldtoppers als Diede de Groot, Jiske Griffioen, Niels Vink en Sam Schröder is op basis van de huidige ranking zeer waarschijnlijk. In totaal zal het deelnemersveld bestaan uit circa 40 spelers uit alle uithoeken van de wereld.

David Haggerty, voorzitter van de ITF, zei: "De NEC Wheelchair Singles en UNIQLO Doubles Masters is een fantastisch evenement en biedt tennisfans een bijzondere kans om 's werelds beste rolstoeltennissers te zien excelleren. Nederland en Team TOC waren uitstekende gastheren in 2022 en hebben laten zien dat ze in staat zijn om een toernooi van wereldklasse te organiseren in nauwe samenwerking met de stad en de provincie, en we zijn verheugd om dit jaar weer met hen samen te werken. We bedanken ook de gemeente Arnhem en de KNLTB voor hun steun."

De Nederlandse equipe is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest, met Diede de Groot als absolute kopvrouw. Ze won alle Grand Slams, een Paralympische gouden medaille, de European Para Championships en meerdere Master-titels. Vorige maand won ze de prestigieuze Laureus World Sports Award en werd daarmee benoemd tot sporter van het jaar met een beperking. Bij de quads, de categorie voor spelers waarbij ook de functionaliteit van één of beide armen en het onderlichaam beperkt is, zijn Sam Schröder en Niels Vink de laatste jaren oppermachtig als nummer 1 en 2 in de ranking. Ook op de Paralympische Spelen in Parijs van komende zomer behoren de Nederlandse heren en dames tot de topfavorieten. De Wheelchair Tennis Masters in Arnhem zijn de eerste gelegenheid na Parijs, om de Paralympische medaillewinnaars live in actie te zien op een groot toernooi.

Tennisbond KNLTB is verheugd met de komst van het prestigieuze toernooi. “Het is heel mooi dat we dit opnieuw in Nederland kunnen organiseren, uitgerekend in het jaar dat wij ons 125-jarig jubileum vieren. Onze Nederlandse rolstoeltennissers behoren al jarenlang tot de wereldtop. Het is fantastisch dat we hen weer in ons eigen land in actie kunnen zien”, aldus Jacco Eltingh, technisch directeur KNLTB.

Helga Witjes, gedeputeerde Sport provincie Gelderland: “Iedereen die dat wil, moet in Gelderland kunnen sporten. Met of zonder beperking. Want sport zorgt voor plezier, brengt mensen samen en is goed voor je gezondheid. Zo ondersteunen we onder andere al het Multi Talent Centrum in Apeldoorn en werken we samen met het landelijke programma Uniek Sporten. We kijken er naar uit om ook een groots para-evenement in Gelderland te verwelkomen. Daarom willen we hier aan bij gaan dragen. Zo geven we een impuls aan de ontwikkeling van de gehandicaptensport met al die wereldtoppers die straks in actie komen als inspiratiebron.”

Bob Roelofs, wethouder Sport van de gemeente Arnhem sluit zich daarbij aan: “Sport en inclusiviteit gaan hand in hand en de ITF Wheelchair Tennis Masters onderstreept die gedachte. Arnhem zet zich hard in om sport voor iedereen toegankelijk te maken, daarom zijn we enorm trots dat we gastheer mogen zijn van dit toernooi met ‘s werelds beste rolstoeltennissers.”