ARNHEM - Woensdag 25 augustus opende gedeputeerde Peter van ’t Hoog een fototentoonstelling over mensenhandel in Arnhem. “Mensenhandel is een onderschat probleem, wat nog te veel onder de radar blijft. Wij willen Gelderse gemeenten en partners versterken bij hun aanpak van mensenhandel, te beginnen bij bewustwording”, aldus van ’t Hoog. ”Met deze rondreizende tentoonstelling willen we bereiken dat bezoekers hun ogen openen voor mensenhandel.”


Open je Ogen bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers. Verhalen van gewone mensen, die te maken kregen met gedwongen criminaliteit, prostitutie, uitbuiting, geweld, wreedheden en bedreigingen. Zoals Jojo, die onder heel slechte omstandigheden moest werken in de transportsector. Jill, die seksueel werd uitgebuit door een man die haar inpalmde met mooie woorden. En Rose, die door haar tante werd verkocht om een schuld af te lossen. Ze overwonnen hun angst en schaamte en vertelden hun verhaal. Ernst Coppejans maakte de foto’s.

Versterken van gemeenten

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de aanpak van mensenhandel en het bieden van hulp aan slachtoffers. Elke gemeente moet hiervoor in 2022 een duidelijk aanpak hebben.

Gelderland heeft vanuit het programma ‘Weerbaarheid’ speciale aandacht voor mensenhandel en wil gemeenten hierbij ondersteunen. Samen met gemeenten en andere partners onderzoeken we of we uitbuiting kunnen voorkomen en werken we aan mogelijkheden om te voorkomen dat kwetsbare groepen in de samenleving slachtoffer worden. Ook proberen we hulp aan slachtoffers te verbeteren. De rondreizende tentoonstelling door Gelderland helpt om het onderwerp op de kaart te zetten en is een samenwerking met CoMensha en Stichting Open Mind.

Locatie en data

Open je Ogen was al te zien in Lochem en Borculo en staat tot en met 14 september 2021 op het Audrey Hepburnplein in Arnhem. Daarna ziet de planning er als volgt uit:

  • 27 oktober t/m 16 november 2021– Apeldoorn
  • 17 november t/m 7 december 2021– Ede
  • 8 december t/m 28 december 2021 – Wijchen
  • 9 februari t/m 1 maart 2022 - Barneveld