ARNHEM - De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft het schieten met een paintballgeweer op wolven op de Veluwe per direct stilgelegd. Volgende week wordt de zaak inhoudelijk op een zitting behandeld en daarna wordt beslist of het schieten weer door mag gaan.


Paintballgeweren

Met behulp van paintballgeweren mogen handhavers sinds 27 oktober op wolven schieten om hen op die manier af te schrikken. Omdat de wolf een beschermd dier is, hebben gedeputeerde staten van de provincie Gelderland een speciale ontheffing verleend die het schieten met paintballgeweren mogelijk maakt. De Faunabescherming is het daar niet mee eens heeft de voorzieningenrechter gevraagd om de ontheffing te schorsen totdat de provincie op haar bezwaarschrift heeft beslist.


Ordemaatregel

De zaak kwam dinsdag 15 november binnen bij de rechtbank Midden-Nederland. De provincie Gelderland heeft telefonisch bevestigd dat handhavers al met paintballgeweren op pad zijn en dat zij de ontheffing zullen gebruiken als zij de wolf treffen. Een paintballgeweer is nog niet eerder ingezet om wolven op de Veluwe te verstoren, terwijl het tot ernstige verwondingen bij het dier kan leiden. Dit maakt de zaak zo spoedeisend dat de voorzieningenrechter direct een beslissing moest nemen, een zogenoemde ordemaatregel. De ontheffing mag nu niet worden gebruikt en er kan dus niet met paintballgeweren op de wolf geschoten worden. Dat geldt totdat de voorzieningenrechter verder inhoudelijk naar de zaak kan kijken. Dat gebeurt op de zitting van woensdag 23 november om 14.00 uur in het gerechtsgebouw in Utrecht.