ARNHEM - Op vrijdag 15 september 2022 is er een vaart met de Blauwe Bever met het thema: “A Bridge too far" vanaf het water: de historie van Market Garden (1944) van Oosterbeek tot Arnhem.


De tocht begint bij het eeuwenoude kerkje aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek. Deze kerk speelde een belangrijke rol in de gevechten van Market Garden. We wandelen vanaf het kerkje langs het mooie kerkpad naar de aanlegplaats en schepen daar in. De vaart gaat naar Arnhem. Onderweg is er van alles te vertellen over de luchtlandingen en de strijd. We meren aan bij de kade in Arnhem, waar we een bezoek brengen aan het museum “Airborne at the bridge”, een dependance van Museum Hartenstein. Kijken nog even rond bij de kade en werpen een blik op de John Frostbrug (de bridge too far) en het monumentje aldaar. Daarna varen we terug naar het Drielse veer, waar onze excursie eindigt ongeveer omstreeks 17:00 uur. Inbegrepen zijn een excursie rond de kerk, de wandeling onder begeleiding van één van onze gidsen van de kerk naar het schip en een bezoek aan het museum in Arnhem. Stevig schoeisel wordt aangeraden!

Locaties en tijden:

- Datum: vrijdag 15 september
- Start bij de Oude Kerk in Oosterbeek om 13:30 uur.
- Vertrek met de Blauwe Bever vanaf het Drielse Veer in Oosterbeek om 14:00 uur.
- Terug bij de opstapplaat om 17:00 uur.
- Informatie en reserveren via www.deblauwebever.nl

Op zaterdag 16 en zondag 17 september vaart de Blauwe Bever vanaf het Airborne Museum aan de Rijnkade in Arnhem over de Neder-Rijn richting Driel om zo de Slag om Arnhem te herbeleven vanaf het water.

Om 14.00 uur vertrekt De Blauwe Bever en vaart tot aan de sluis bij Driel. Onderweg vertelt de gids over de gebeurtenissen in die fatale week in september 1944, zoals de vernieling van de spoorbrug, de herovering van de Rijnbrug, de landing en de oversteek van de Britse en Poolse militairen. De rivier en het aansluitende landschap bieden een uniek perspectief als verbinding tussen de gemeenten, waar zich dit heeft afgespeeld en de markante locaties daar.Bij de sluis in Driel wordt kort verteld over de werking van de sluis, waarna het schip terug vaart richting Arnhem, onder de John Frostbrug door om daarna om 16.00 uur af te meren op de vertreklocatie.

Locaties en tijden:

- Vertrek en aankomst bij het Museum Airborne, Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem
- Datum: zaterdag 16- en zondag 17 september.
- Tijdstip vertrek: 14:00 uur (alleen varen).
- Tijdstip terug op vertrekplaats: 16:00 uur. -
- Informatie en reserveren via www.deblauwebever.nl