DE STEEG - Op donderdag 8 april is het de landelijke ‘wandel-tijdens-je-werk-dag’ (zie https://www.wandelnet.nl/wandel-tijdens-je-werk-dag-2021). Doordat veel mensen al een jaar vanuit huis werken ontstaan fysieke en emotionele problemen. Wandelen tijdens je werkdag doet goed, maar kom er maar eens op… Op deze ‘wandel-tijdens-je-werk-dag’ gaat een landelijk collectief van ervaren wandelcoaches van start. Een van de 17 coaches is Anja van den Dam uit De Steeg. Doel van het collectief is om zo veel mogelijk mensen die vastlopen op hun werk of thuis met een actieve vorm van coaching in de natuur te helpen.

Corona
Initiatiefnemer Frank Schalken: “Er zijn ontzettend veel coaches in Nederland en wandelcoaching bestaat al lang. Door Corona heeft het buiten coachen afgelopen jaar een enorme vlucht genomen, omdat binnen coachen vaak niet gaat. Maar wandelcoaching is iets anders dan wandelend coaching. De wandelcoaches, die zijn aangesloten bij het collectief van Wandelcoaches.nl, zijn opgeleid in het inzetten van de natuur tijdens de coaching. De natuur zit vol symbolen en metaforen die ervoor zorgen dat klanten vaak sneller tot de kern komen en creatief worden in het bedenken van oplossingen en acties.”

Ervaren coach
Een van de mensen die is aangesloten bij het collectief is Anja van den Dam. Ze is al 16 jaar actief als coach en nog regelmatig verbaasd om te merken dat als mensen in beweging zijn ze ook in hun hoofd in beweging komen. “Ik coachte een man die met steeds meer tegenzin naar zijn werk ging. Toch durfde hij de stap niet te zetten om te vertrekken en ander werk te zoeken. Zijn werkgever hakte de knoop door: hij moest vertrekken en ik mocht hem begeleiden bij zijn outplacement. Ik merkte dat het hem goed deed om weg te zijn van huis en werk, hij genoot van de natuur en dat ontspande hem. Over de Holleweg (tussen het Rozenbos in Rheden en de Posbank) is een bruggetje. Daar wandelde ik een paar keer met hem naar toe, ik vroeg hem letterlijk de brug over te gaan naar zijn toekomst. Dat kon hij de eerste keer niet, hij was nog te veel met zijn vorige werk bezig. De tweede keer kwam hij tot bijna de helft en was zijn nieuwsgierigheid gewekt. De derde keer ging hij er met ferme pas over en liepen we door naar de hei van het Herikhuizerveld. De weidsheid van de glooiende hei ontroerde hem. Hij zag de toekomst die voor hem lag. Hij was er klaar voor. Binnen drie maanden had hij ander werk.”

Meer informatie over het collectief van wandelcoaches is te vinden op www.wandelcoaches.nl