ARNHEM - Boekhandel Het Colofon zat bomvol op 18 juni jl. Uitzonderlijk veel belangstellenden waren naar Arnhem afgereisd voor de bijzondere avond die auteur Diana de Laat had georganiseerd rondom de verschijning van haar autobiografische roman 'En nu ik'.

Diverse deskundige sprekers, waaronder twee vertegenwoordigers van de politie, beiden senior medewerkers met huiselijk geweld, stalking, eerwraak en kindermishandeling, een klinisch psycholoog, een wijkcoach en iemand van Veilig Thuis gingen in op het thema dat de rode draad vormt in het aangrijpende boek van De Laat en burgemeester Ahmed Marcouch nam het eerste exemplaar in ontvangst.

En nu ik...
'En nu ik' kent een zeer heftig thema, te weten jeugdtrauma's, psychische mishandeling en de gevolgen daarvan op latere leeftijd. Vooral omdat het boek gebaseerd is op de eigen ervaringen van de auteur, komt het verhaal behoorlijk binnen. De Laat ziet echter kans om enerzijds haar verhaal te vertellen zoals het is: puur, transparant en soms zelfs rauw, maar weet tegelijkertijd te bewerkstelligen dat 'En nu ik' geen zwart boek is en weet er ook hoop en veerkracht in te leggen.

Nadia is tien jaar als haar gescheiden moeder een nieuwe vriend krijgt. Nadia's moeder negeert alle rode vlaggen, omdat ze overladen wordt met aandacht en omdat ze graag weer een echt gezin wil vormen. Binnen de kortste keren woont Isak bij hen in huis en heeft Nadia een stiefvader die haar moeder handig manipuleert en Nadia tot mikpunt maakt. Hij ontpopt zich tot een gewelddadige tiran, die hen het leven zeven jaar lang dagelijks tot een hel maakt.

Nadia is bijna vijftig als het alsmaar zorgen voor anderen, waaronder haar ernstig zieke en vaak veeleisende moeder, zijn tol eist en zorgt voor mentale en lichamelijke klachten. Ze zoekt hulp bij een psycholoog, waardoor alles uit haar jeugd weer naar boven komt. Ook voelt ze, voor het eerst, boosheid en onbegrip richting haar moeder.

Maar hoe kan ze boos zijn op iemand die zo ziek is en zal sterven? En hoe kan ze erachter komen wat ze zelf nodig heeft, als voortdurende schuldgevoelens en het gevoel er niet te mogen zijn, nog zo'n belangrijke plek innemen?

'En nu ik' is inmiddels overal te bestellen.