ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf van 18 maanden en tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag en meerdere mishandelingen in Arnhem.

Op 18 juli 2022 ging de man langs bij de woning van de zus van zijn toenmalige vriendin in Arnhem. Nadat hij was weggestuurd door een vriendin van de zus, bleef hij in de buurt wachten. Toen de taxi die de zus en haar vriendin besteld hadden aankwam, sprak de man de taxichauffeur aan. Toen de vrouwen naar buiten kwamen, ging de man op hen af. Hij sloeg de zus van zijn vriendin meerdere keren met zijn vuisten. Hierna ging hij naar de taxichauffeur toe en stapte hij op de bestuurdersstoel van de taxi. De taxichauffeur pakte de man in een nekklem en trok hem uit de auto, waarop de man de taxichauffeur meermalen met een tablet sloeg. Toen de taxichauffeur de man losliet, ging hij weg. Zowel de zus van de vriendin als de taxichauffeur hadden letsel als gevolg van de mishandeling.

Op 20 juli 2022 mishandelde de man zijn toenmalige vriendin op straat in Arnhem. Hij sloeg haar, trapte haar en probeerde haar 2 keer te wurgen. Op een gegeven moment sloeg hij de vrouw tegen de grond, waarna hij meerdere keren tegen haar hoofd trapte. De vrouw kwam op de spoedeisende hulp terecht en zat van top tot teen onder de verwondingen. De arts gaf aan dat het een volgende keer wel eens fataal zou kunnen zijn.

Op 27 november 2022 kwam de man in een winkelcentrum in Arnhem een voormalige vriend tegen. De man was boos en zei dat de vriend zijn hond had gestolen. Hij drukte zijn vriend tegen de muur en pakte iets achter zijn rug. Hiermee stak hij op zijn vriend in. De vriend rende weg en de man rende achter hem aan. Toen omstanders erbij kwamen, kon de vriend van de man ontkomen. Waarmee de man stak is niet duidelijk. Het was in ieder geval een scherp voorwerp. De vriend had 2 schrammen op zijn bovenlichaam en een snee in zijn jas en zijn trui.

Veroordeling en vrijspraak

Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan een poging tot doodslag op zijn voormalige vriendin door haar naar de grond te slaan en vervolgens op haar in te trappen, onder andere tegen haar hoofd. Wanneer je iemand zo vaak en zo hard tegen het hoofd trapt, is er een aanmerkelijke kans dat diegene komt te overlijden. Door dit toch te doen, aanvaardde de man de kans dat zijn vriendin zou overlijden.

Verder oordeelt de rechtbank dat de man zich schuldig maakte aan de mishandeling van de zus van zijn vriendin en van de taxichauffeur. Daarnaast mishandelde hij zijn vriend. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man probeerde zijn vriend te doden of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, omdat niet duidelijk is met wat voor voorwerp en met hoe veel kracht hij stak.

Tot slot spreekt de rechtbank de man vrij van het onttrekken aan het gezag van zijn toenmalige vriendin. Zij was 17 jaar en zat gesloten in een instelling. De man haalde haar daar op. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man wist dat zijn vriendin minderjarig was. Omdat dit wel vereist is, spreekt de rechtbank hem vrij.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psychiater en een psycholoog onderzochten de man en concludeerden dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. De man heeft een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Hierdoor kan hij in bepaalde gevallen erg agressief worden. Hierdoor kunnen de misdrijven volgens de deskundigen niet volledig aan de man worden toegerekend. De rechtbank neem de conclusie van de deskundigen over en verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar.

Gevangenisstraf

Kijkend naar de ernst van de misdrijven en het strafblad van de man, is volgens de rechtbank een celstraf van 18 maanden een passende straf. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar, maar dat vindt de rechtbank niet passend. Aan de ene kant vindt de rechtbank minder verdenkingen bewezen dan de officier van justitie en andere kant is de geëiste straf volgens de rechtbank niet in lijn met de straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd.

Tbs met dwangverpleging

Omdat de man volgens de deskundigen aan een stoornis lijdt en de kans dat hij opnieuw in de fout gaat groot is, legt de rechtbank aan de man de maatregel van tbs met dwangverpleging op. Als de man zijn celstraf heeft uitgezeten, moet hij intensief behandeld worden. Dit gebeurt in een kliniek en duurt zolang het noodzakelijk is.