Gedeputeerde Staten stelden het vernieuwde Actieplan Wonen van Provincie Gelderland definitief vast. Met dit plan willen we bijdragen aan het versnellen van de woningbouw. Het actieplan bevat ruim 20 acties verdeeld over 6 thema’s en loopt tot eind 2027.

Actieplan Wonen

Er is een groot woningtekort in Gelderland. Wij werken er hard aan om dit tekort terug te dringen van 5,2% naar 2% in 2035. Hiervoor zijn ruim 140.000 extra woningen nodig. Wij bouwen zelf geen huizen maar helpen gemeenten, corporaties en marktpartijen hier wel bij. Dat doen we bijvoorbeeld met kennis, menskracht, subsidies en slim grondbeleid. Deze acties met als hoofddoel: het versnellen van de woningbouw, zijn samengevoegd in het Actieplan Wonen.

6 thema’s, ruim 20 acties

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. De woonopgave is nog groter geworden en we hebben een grotere rol gekregen in de opgave. Daarom was het tijd voor een evaluatie en nieuwe plannen. Met als resultaat een vernieuwd Actieplan Wonen. Dit vernieuwde actieplan loopt tot eind 2027 en bevat ruim 20 acties, verdeeld over 6 thema’s. Hiervoor is de komende jaren in totaal € 43 miljoen euro beschikbaar is. De 6 thema's zijn:

  • capaciteit en kennis gemeenten versterken
  • actief grondbeleid voor woningbouw
  • bestaande voorraad beter benutten
  • vernieuwing stimuleren
  • bouwsector ondersteunen
  • randvoorwaarden invullen

Capaciteit en kennis gemeenten versterken

Gemeenten hebben een grote rol in de woonopgave. Maar door de snelle ontwikkelingen en krapte op de arbeidsmarkt is het lastig om de juiste mensen te vinden en behouden. Met het versnellingsteam ondersteunen we gemeenten met kennis en capaciteit in de gezamenlijke opgave. Uit de evaluatie blijkt dat deze inzet goed werkt en efficiënt is en dat willen we behouden. We zetten nog meer middelen in om ook kleine, lokale projecten te kunnen ondersteunen via het Versnellingsteam.

Bouwsector ondersteunen

Ook de bouwsector heeft te maken met een tekort aan vakmensen en middelen om genoeg woningen te kunnen bouwen. Daarom staan in het vernieuwde Actieplan ook extra acties om deze sector te helpen. Zo willen we het aantal transitiehuizen (een plek waar mensen versneld worden opgeleid voor de bouw, installatie en elektrotechniek) in Gelderland uitbreiden van 9 naar 30. Deze huizen helpen bij het werven, opleiden en plaatsen van zij-instromers in de woningbouw. Zo zorgen we voor extra vakmensen en versnellen we de woningbouw.

Slim (her)gebruik bestaande gebouwen

Om het woningtekort te verminderen, is meer nodig dan alleen nieuwbouw. Door bestaande gebouwen slim te (her)gebruiken, kunnen we snel zorgen voor extra woningen. Daar zetten we in het vernieuwd Actieplan met meerdere acties vol op in. Denk aan een verdieping op bestaande woningen (optoppen), woningen splitsen of delen, of leegstaande panden ombouwen (transformeren). Wij dragen bijvoorbeeld bij aan de realisatie van 900 woningen via transformatie met ons programma SteenGoed benutten. En stimuleren de bouw van 3.000 optopwoningen en 1.500 extra woningen door splitsen of delen voor 2028.