De provincie kan bij dergelijke soorten ingrijpen door de populatie meer in balans te brengen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde soorten ganzen die gewassen of gras opeten of everzwijnen die bossen en kwetsbare natuurgebieden omwroeten.
Voorkomen natuurschade
Wij pasten ons beleid voor het beheer van diersoorten aan. Daarin is bijzondere aandacht voor grote hoefdieren als edelherten en reeën. Die zijn soms in te grote getalen aanwezig, waardoor zij jonge bomen en andere kwetsbare planten opeten of vertrappen.
Bescherming weidevogels
Een andere aanpassing in het beleid is de bescherming van weidevogels. Kleinere roofdieren als de vos, de steenmarter of de verwilderde kat zien deze weidevogels als een prooi. Als er teveel roofdieren zijn, lukt het niet om de weidevogels voldoende te beschermen. Het aangepaste beleid helpt om het aantal kleine roofdieren te verminderen.
Faunarasters
Later dit jaar nemen we nog een aanvullend besluit over faunarasters. Die helpen om verspreiding van dierziekten zoals de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daarnaast helpen ze ook om natuur- en landbouwschade te voorkomen, en om de verkeersveiligheid te vergroten.
Lees meer in de Uitvoeringsagenda Fauna (Gelders faunabeleid 2025).