WESTERVOORT - De rechtbank veroordeelt een groep van 5 mannen en 2 vrouwen voor betrokkenheid bij het produceren, vervoeren en verkopen van harddrugs. 4 van hen (3 mannen en 1 vrouw) zijn ook veroordeeld voor de export van harddrugs. Die delicten pleegden zij samen. Een 6e man, een 34-jarige man uit Westervoort wordt hiervan vrijgesproken. De rechtbank veroordeelt hem wel voor drugsbezit. De straffen variëren van 4 jaar celstraf tot een werkstraf van 180 uur.

In de badkamer van de woning van de 61-jarige man uit Arnhem werd een drugslab voor amfetamine aangetroffen. Een 38-jarige man uit Vught leverde goederen die de 61-jarige man nodig had voor het produceren van drugs. De 32-jarige zoon van de 61-jarige man, voerde opdrachten uit voor zijn vader en een 44-jarige man. Hij hielp zijn vader met de productie van drugs.

In de woning van de 44-jarige man en een 40-jarige vrouw in Arnhem trof de politie gesloten postpakketen aan met daarin gesealde DVD-hoesjes. In de DVD-hoesjes bevond zich harddrugs. In de woning van de 37-jarige vrouw uit Arnhem (de zus van de 40-jarige vrouw) trof de politie een inpaklijn aan voor het inpakken van harddrugs.

Bij bijna alle verdachten is in hun woning amfetamine, MDMA-pillen en/of cocaïne aangetroffen. De rechtbank vindt bewezen dat zij (al dan niet samen met een ander) in het bezit waren van die drugs. Verzendbewijzen in de woningen van de 61-jarige man en de 44-jarige man en 40-jarige vrouw wezen uit dat er grote hoeveelheden pakketten via Duitse postkantoren waren verzonden naar diverse Europese landen. De 64-jarige man vervoerde volgens de rechtbank als drugskoerier postpakketten naar postkantoren in Duitsland ter verzending. De rechtbank vindt daarom bewezen dat deze laatste 4 personen – samen - drugs uitvoerden.

Vrijspraak man uit Westervoort

De 34-jarige man uit Westervoort wordt vrijgesproken van de betrokkenheid bij de drugshandel wegens onvoldoende bewijs. De rechtbank veroordeelt hem wel voor het bezit van harddrugs in zijn woning.

Overige feiten

De rechtbank vindt verder bewezen dat de 61-jarige man uit Arnhem patroonhouders en munitie in zijn bezit had en dat de 44-jarige man uit Zevenaar een vuurwapen en munitie in zijn bezit had. De 44-jarige man is volgens de rechtbank ook schuldig aan opzetheling van een auto en een kentekenplaat. De 40-jarige vrouw wordt vrijgesproken van munitie- en wapenbezit. De 44-jarige man, de 40-jarige vrouw en de 37-jarige vrouw werden ook vervolgd voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van plofkraken. De rechtbank spreekt hen daarvan vrij wegens gebrek aan bewijs.

Geen psychische overmacht

De 64-jarige man deed een beroep op psychische overmacht. Dat beroep is verworpen.

Overschrijden redelijke termijn

Een strafzaak dient in de regel binnen 2 jaar te eindigen met een vonnis. In alle zaken constateert de rechtbank een forse overschrijding van de redelijke termijn. Bij de strafbepaling houdt de rechtbank rekening met die overschrijding.

Cel- en taakstraffen

De 61-jarige man krijgt voor zijn aandeel in het geheel een gevangenisstraf van 362 dagen met aftrek van het voorarrest, alsmede tweemaal een taakstraf van 240 uur (in totaal 480 uur). De rechtbank legt de 44-jarige man een celstraf van 4 jaar op. De 38-jarige man uit Vught en de 40-jarige vrouw uit Arnhem krijgen ieder 240 uur taakstraf met aftrek van voorarrest. De 37-jarige vrouw uit Arnhem krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden en moet daarbij een taakstraf van 180 uur uitvoeren. De 34-jarige man uit Westervoort moet 2 maanden de cel in. De 34-jarige man uit Arnhem moet een taakstraf van 180 uur uitvoeren. De 64-jarige man krijgt een geheel voorwaardelijke straf van 6 maanden met aftrek van voorarrest.

Veroordeling in Duitsland

Alleen de 44-jarige man moet terug de gevangenis in. De overige veroordeelden zaten de aan hen opgelegde gevangenisstraffen al uit tijdens hun voorarrest. De 44-jarige man is tijdens de schorsing van zijn voorarrest in deze zaak in Duitsland veroordeeld voor drugssmokkel en -bezit. Mede hierdoor legt de rechtbank in vergelijking met de mededaders hem een hogere straf op.