ARNHEM - Op de kermis in Presikhaaf zijn meerdere tieners ingegaan op het verzoek van nep-loverboys om mee te lopen voor een fotoshoot in de auto. Van de twintig tieners die zijn benaderd, hadden twee meisjes en drie jongens hier oren naar. Het verleidelijke aanbod is nogal eens de opmaat naar gedwongen seks, in opdracht van mensenhandelaren met de praktijken van loverboys. Daartegen waarschuwde de actie.


De meeste tieners werden twee aan twee aangesproken op de kermis. Vaak bleek deze avond het ene meisje verleid door het vooruitzicht model te worden, terwijl haar vriendin de complimenten en het aanbod te mooi vond om waar te zijn. Nogal eens is het meisje met reserves solidair met het enthousiasme van haar vriendin en gaat toch mee, zo constateren de acterende mensenhandelaren. De jongens werden juist begerig door de geboden tweehonderd euro, ook zij trokken elkaar over de streep, zeggen de zorgmedewerkers mensenhandel van Moviera, de organisatie die met de gemeente vaker wake-up calls als deze organiseert, ook in trainingen voor agenten, beveiligers en hulpverleners.

Gewaarschuwd

Bij eerdere acties enkele jaren geleden reageerde nog de helft van de tieners welwillend op het aanbod van de chantabele fotoshoot. De toegenomen weerbaarheid in Arnhem ligt wellicht aan het vroege tijdstip zonder veel alcohol. Maar ook betere informatie werkt, sommige tieners vertelden bij het nagesprek hoe hun ouders hen gewaarschuwd hadden bij aanvang van de avond: ‘let op elkaar’. De gemeente Arnhem rekent erop dat de tieners doorgeven wat gebeurd is en hoe zij dit hebben weerstaan. Om te beginnen aan hun ouders, daartoe kregen zij een gemeentelijke brief mee.

Chantage

Loverboys zijn mensenhandelaren, vaak een jaar of tien ouder dan hun doelwit. De gemeentelijke regisseur mensenhandel toont in haar brief aan de ouders alle begrip voor tieners die instemmend reageren, maar waarschuwt: na de verleiding volgt de isolatie uit de omgeving en de chantage die maakt dat de meisjes verstrikt raken in de gedwongen seks waar hun pooier voor betaald krijgt. In massagesalons en andere locaties waar praktijken van mensenhandel worden vermoed, stoppen gemeente, politie en justitie die met periodieke controles, gevolgd door dwangsommen en zo nodig sluitingen. Normering werkt, maar preventie ook; is het devies van het actieplan tegen mensenhandel. Burgemeester Marcouch zelf geeft met regelmaat gastlessen op school: ‘Tieners seksueel uitbuiten is door en door gemeen, die dringt zich op waar onze jongeren juist veilig horen te zijn, in hun eigen buurt, op hun eigen schoolplein en via hun mobiel tot in het handtasje of op het nachtkussen. Op school doen wij er goed aan de verleidingen te behandelen in het lesprogramma’.

Melden

Arnhem staat landelijk op plek vier waar het gaat om het aantal geregistreerde incidenten van mensenhandel, na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken meldt in de jaarcijfers dat in 2022 nog geen duizend zaken zijn aangedragen, terwijl het aantal slachtoffers geschat wordt op vijfduizend. Vorig jaar waren 254 (potentiële) daders in beeld bij de Nationale Politie; vooral daders van seksuele uitbuiting. Naast seksuele dwang kent mensenhandel ook dwangarbeid en geronselde criminele praktijken. Voor burgemeester Marcouch is mensenhandel een prioriteit voor veiligheid die veel registratie verdient; hij moedigt melden aan, bij de politie via 0900-844 en bij Meld Misdaad anoniem via 0800-7000. De gemeente adviseert om voor de zorg van vermoedelijke slachtoffers naar Moviera te bellen, telefoon 088-3744744.