ARNHEM - Roel Coppelmans werd vandaag verrast door burgemeester Ahmed Marcouch met het heuglijke bericht dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Coppelmans ontving de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het Posttheater.


30 jaar Posttheater

Het Posttheater werd 30 jaar geleden opgericht door Coppelmans, en dankt zijn naam aan het oude postkantoor in de Spijkerbuurt, waarin het gevestigd was. Enkele jaren later verhuisde het Posttheater naar het gebouw van de Katholieke Arbeidersbeweging, maar het nam zijn naam - intussen bekend door heel Nederland - mee.

Kraamkamer van het Nederlandse cabaret

Het Posttheater is de kraamkamer van de Nederlandse cabaretwereld. Honderden jonge cabaretiers deden hier try outs en probeerden hun voorstellingen uit op het Arnhemse publiek. Velen van hen stonden later op de grote Nederlandse podia en op tv. Coppelmans had daar zelf ook een aandeel in, zeggen deze artiesten zelf: ‘Roel is een onmisbare steunpilaar voor ons geweest.’

‘Het gaat om mensen’

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Onder de inspirerende leiding van Roel Coppelmans groeide het Posttheater uit tot één van de meest toonaangevende theaters voor cabaret in Nederland. Hij is iemand met hart voor cultuur, die de verbinding zoekt. Met de artiesten, met de medewerkers en met het publiek. Iemand die begrijpt dat het om mensen gaat.’

Jubileumfeest met cabaret

Coppelmans kreeg zijn versierselen opgespeld tijdens het 30-jarig jubileumfeest van het Posttheater. Dat werd gevierd met diverse optredens, onder anderen van de ‘oude duo’s’ Lebbis & Jansen, Van Vleuten & Van Muiswinkel en Kommil Foo. Ook zij stonden in het begin van hun carrières op de planken van het Posttheater.