ARNHEM - Het team van Braaksma & Roos Architecten, Civic Architecture en Arup met Bremen Bouwadviseurs mag het nieuwe ontwerp voor het Stadstheater maken. Dat maakt de beoordelingscommissie vandaag bekend. Hun ontwerpvisie ‘oase tussen stad en singel’ werd gekozen uit 5 inzendingen. Een combinatie van een briljante interne organisatie van het gebouw met een goede en groene inpasbaarheid in de openbare ruimte, aldus de jury.

Hoofdingang in oude glorie hersteld

‘Een goed doordacht en compleet verhaal’, aldus het juryrapport. 'De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek.’ Ook wordt de oude entree weer in zijn glorie hersteld en komt er een tweede ingang aan de kant van het Koningsplein. Omdat het uiteindelijke Stadstheater relatief weinig ruimte inneemt, zijn er veel mogelijkheden voor vergroening rondom. ‘Daarmee krijgt de binnenstad een groene corridor naar het park’, constateert de jury. Ook op het gebied van duurzaamheid en natuurinclusiviteit scoort het goed. Bovendien zit in deze visie een slim ontwerp voor laden en lossen, namelijk inpandig en rechtsreeks vanaf de singel bereikbaar.

Belangrijke schakel voor de stad

Wethouder cultuur Cathelijne Bouwkamp: ‘Met deze keuze komt de realisatie van het nieuwe Stadstheater weer een stuk dichterbij. Het theater wordt een belangrijke schakel in onze binnenstad, die past bij Arnhem als cultuurstad van het oosten. Ik kijk uit naar het ontwerp en uiteindelijk natuurlijk naar het moment dat we de Arnhemmers weer in het nieuwe Stadstheater kunnen verwelkomen.’

Deuren open in 2027

De beoordelingscommissie bestond uit vertegenwoordigers van Musis & Stadstheater, gemeente Arnhem en externe deskundigen. Na definitieve gunning in januari, gaat het ontwerpteam de ontwerpvisie nu verder uitwerken tot een schetsontwerp, dat in het voorjaar van 2023 wordt verwacht. Daarna volgen nog een voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp. Het huidige Stadstheater gaat in het najaar van 2023 dicht. Dan wordt eerst asbestonderzoek, eventuele sanering en de gedeeltelijke sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Hierna kan de bouw van start. In 2027 gaan de deuren van het vernieuwde theater weer open voor publiek. Voor de tussenliggende tijd zoekt het Stadstheater alternatieven om voorstellingen te kunnen blijven organiseren.