ARNHEM - Deze jaarwisseling tijdens de coronacrisis was het in de lucht en op straat met vuurwerk veel rustiger dan gebruikelijk. Burgemeester Ahmed Marcouch: 'De overgrote meerderheid van de Arnhemmers vierde thuis de jaarwisseling uit zorg voor elkaar en om solidair te zijn met de zorg.'


Dieptepunt was een illegaal feest dat uitmondde in geweld tegen dienders waardoor vier agenten gewond raakten waarvan twee medisch behandeld moesten worden. Burgemeester Ahmed Marcouch: 'Dit tuig, wat een verschil met al die mensen in Arnhem die op elkaar letten in deze tijd waarin we samen een grote gezondheidscrisis moeten beslechten. Willens en wetens zijn deze overtreders dubbel fout: door het risico te nemen mensen te besmetten met een dodelijk virus en met ontoelaatbare geweld tegen onze dienders. We zullen alles op alles zetten om dit tuig te vervolgen.'

Naast dit dieptepunt waren er vannacht in Arnhem nog 26 buitenbranden en zes autobranden, waarvan een brand leidde tot schade aan andere auto's. Ook is een inbreker op heterdaad aangehouden, zijn in Geitenkamp kraaienpoten gestrooid en werd Elderveld opgeschrikt door de ontploffing van een vuurwerkbom in een woning. Vooralsnog vonden er zeven aanhoudingen plaats, waarvan vier op het illegale feest.

'Naast onze geweldige hulpverleners zijn we ook de buurtorganisaties, betrokken bewoners en jongerenwerkers veel dank verschuldigd. Zij hebben alles op alles gezet om - met in achtneming van de coronabeperkingen - in aanloop en tijdens de jaarwisseling er te zijn voor de jongeren met allerlei mooie activiteiten.', aldus Marcouch.

Ook de raddraaiers en overlastgevende jongeren konden op de nodige aandacht rekenen. Afgelopen maand vonden enkele tientallen aanhoudingen plaats, kregen zes minder- en meerderjarigen een gebiedsverbod en circa 14 een waarschuwing. 'De uitgebreide voorbereidingen van alle diensten en organisaties hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het betrekkelijk rustige verloop. Zij hebben een ongelofelijke betrokkenheid en professionaliteit laten zien', aldus de burgemeester van Arnhem.