ARNHEM - De IJssellaan en de Voetiuslaan - tussen de Johan de Wittlaan en Grevelingen - worden helemaal opnieuw geasfalteerd. 2 rijstroken worden omgevormd tot busbaan, waardoor er voor overig verkeer zowel stad in als stad uitwaarts nog 1 rijstrook beschikbaar is. Zo heeft de bus minder last van drukte tijdens de spits en gaat het verkeer bovendien minder hard rijden.


Dat is veiliger voor automobilisten, maar vooral ook voor overstekende voetgangers en fietsers. De nieuwe bovenste laag van het asfalt verminderd daarnaast het geluid van het verkeer. Voor de werkzaamheden worden de beide hoofdrijbanen van de Voetiuslaan en IJssellaan afgesloten van maandag 22 augustus 6.00 uur tot maandagochtend 29 augustus 6.00 uur.

Door de afsluiting volgt al het verkeer een alternatieve route over de Johan de Wittlaan, Pieter Calandweg, Lange Water en Laan van Presikhaaf. Beide bushalten op dit deel van de IJssellaan vervallen tijdens de afsluiting. Het fietsverkeer op beide fietspaden en parallelwegen kan gewoon van en naar centrum en Presikhaaf.

Weg wordt veilig

Door de nieuwe weginrichting worden de IJssellaan en de Voetiuslaan veiliger. In het verleden werd daar vaak te hard gereden. De busbaan is met een rand gescheiden van de rijbaan, waardoor inhalen niet meer mag. Daardoor wordt er minder hard gereden. Eerder al werden de parkeervakken langs de Voetiuslaan, ter hoogte van het spoorviaduct weggehaald, omdat parkeren langs een doorgaande weg niet veilig is. In plaats daarvan zijn er extra parkeerplaatsen bijgekomen aan de Vinniusweg. Ook zijn er extra bomen langs de IJssellaan gepland en zijn er extra groenstroken gekomen voor de afvoer van regenwater.

Klimaatbestendig

Wethouder mobiliteit Nermina Kundić: ‘Nog 1 weekje doorzetten en dan is het werk gereed en is dit deel van de IJssellaan een stuk veiliger. Ook heel mooi dat we bij het opnieuw inrichten van de weg meteen kijken hoe dat ook groener en klimaatbestendiger kan. Bijvoorbeeld door het regenwater niet via het riool, maar gewoon in de groenstroken af te voeren.’