ARNHEM -

Op vrijdag 15 september herdenkt Arnhem de Slag om Arnhem met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, een kransleggingsceremonie in de Berenkuil, de March over the Bridge en afsluitend Bridge to Liberation bij de historische John Frostbrug. Ook vindt die dag de conferentie Bridge to the Future plaats.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie ooit. Doel was het innemen van bruggen in Nederland en zo te zorgen voor een snelle opmars naar Duitsland om de oorlog te kunnen beëindigen.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Wat de veteranen van ons leerden, is hoe dankbaar wij zijn voor hun inzet, los van de resultaten; wij betreuren een verloren slag als start van een algehele evacuatie van Arnhem, de dodelijke hongerwinter in grote delen van Nederland, fatale razzia’s en desastreuse bombardementen. Wat wij leren van de veteranen is dat wij hen het beste bedanken door elkaar de vrijheid te gunnen die wij zelf krijgen, elkaar leren de vrede te bewaren en voor elkaar de veiligheid te organiseren. Vrijheid, vrede en veiligheid krijgen met de oorlog in Oekraïne de glans van kostbare waarden die onze aandacht nodig hebben.’

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk spreken onder andere burgemeester Marcouch en mevrouw Eva Weyl. Eva werd geboren in Arnhem, overleefde kamp Westerbork en geeft al jaren lezingen aan scholieren over haar ervaringen in de oorlog. Geïnteresseerden die graag de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk bijwonen, kunnen vanaf 4 september entreekaarten ophalen bij de receptie van het stadhuis en het loket in Arnhem-Zuid.

De herdenkingsceremonie met kranslegging in de Berenkuil start na de March over the Bridge. Onder leiding van de Royal British Legion TN lopen de pipes & drums over de John Frostbrug van de zuidzijde naar de Berenkuil. Bezoekers zijn van harte welkom bij de herdenking waar de Slag, de daaropvolgende evacuatie van de stad en de impact door de ogen van tieners wordt gedeeld. Overdag vindt in Musis de conferentie Bridge to the Future plaats met als thema ‘Strijders voor democratie’.

Na de herdenking staan we bij het evenement Bridge to Liberation stil bij de impact van oorlog. Vertellers Dionne Stax en Noraly Beyer nemen ons mee in persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid, toen en nu. Met muziek van Sera, Jeangu Macrooy, April Darby en Phion. Voorzien van bijzondere dans van Introdans en Spoken Word door Stadsdichter Jesse Laport. Bekijk de trailer van Bridge to Liberation 2023.

Thuis & online kijken

Iedereen die de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, de ceremonie met kranslegging en Bridge to Liberation liever vanuit huis of op scherm wil beleven kan op vrijdagavond 15 september kijken naar Omroep Gelderland, via livestream op bridgetoliberation.nl en op de Facebookpagina van gemeente Arnhem.

De herdenkingsavond ziet er als volgt uit:

  • 18.15 uur Aanvang herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk
  • 19.00 uur Stille tocht naar de Berenkuil (Airborneplein)
  • 18.45 uur March over the bridge - zuidzijde van de John Frostbrug
  • 19.15 uur Kransleggingsceremonie in de Berenkuil (Airborneplein)
  • 20.30 uur Start Bridge to Liberation aan de Rijnkade
  • 22.00 uur Einde herdenkingsavond

Airborne Region

Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten activiteiten, zie ook airborne-region.nl.