ARNHEM - Burgemeester Marcouch heeft met onmiddellijke ingang een woning in de wijk Geitenkamp gesloten. De bewoner, een 31-jarige alleenstaande man, werd woensdag door de politie aangehouden op verdenking van de verkoop en handel in zwaar, illegaal vuurwerk.


De burgemeester treft deze ingrijpende en strenge maatregel op basis van artikel 175 van de gemeentewet omdat hij verdere ernstige wanordelijkheden en verstoring van de openbare orde wil voorkomen. Bovendien heeft de verdachte zijn buurtbewoners in groot gevaar gebracht. Het betreft een rijwoning, met aan weerszijde een woning. Bij de aanhouding had de man 6 kilo zwaar, illegaal vuurwerk op zak. In zijn woning werd vervolgens nog eens 7 kilo zwaar, illegaal vuurwerk aangetroffen, zoals Italiaanse bommen, Cobra 3 en Cobra 6, nitraatbommen, screams en mortierbommen

De gevolgen zijn niet te overzien als dergelijk opgeslagen vuurwerk in een woning per ongeluk ontploft. Ook met de verplaatsing van het vuurwerk voor de handel, brengt de verdachte zijn buurtgenoten in gevaar.

Burgemeester Marcouch: "Laat duidelijk zijn, wie met vuurwerk dat meer weg heeft van oorlogsmaterieel zijn goedwillende buurtgenoten in levensgevaar brengt en teistert, pakken we hard aan. Niet alleen met aanhoudingen en bekeuringen: als je je zo misdraagt kun je ook je woning verliezen. Het is onacceptabel dat de hele wijk de dupe wordt van een kleine groep raddraaiers."

Aanpak
In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie maakt de gemeente zich hard tegen iedereen die illegaal vuurwerk zoals mortieren, cobra’s, nitraten en ander zwaar vuurwerk importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Wijkbewoners worden opgeroepen om ieder vermoeden van handel in illegaal vuurwerk te melden. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).