ARNHEM - Ieder jaar staan we in september stil bij de in 1944 verloren Slag om Arnhem tijdens Operatie Market Garden. Dat doen we binnen de Airborne Region in Ede, Arnhem, Oosterbeek (gemeente Renkum) en Driel (gemeente Over-Betuwe). Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de Airborne Region. U leest er op deze pagina meer informatie over.

Fotowedstrijd
Zo kunt u meedoen met de Airborne Region fotowedstrijd. Maak foto’s die voor u vrijheid betekenen, kies de mooiste uit en mail die voor 5 mei 2022 naar airbornefotowedstrijd@gmail.com. Zorg ervoor dat de foto ca. 5MB groot is. En schrijf in de begeleidende mail waarom u voor deze foto heeft gekozen en vermeld uw naam en contactgegevens.

Verhalenwedstrijd
Bent u niet zo van maken van foto's maar meer van het verhalen schrijven? Dan kunt u meedoen aan de Airborne Region verhalenwedstrijd. Om u te inspireren, hebben de burgemeesters van onze drie mede airbornegemeenten een inleiding geschreven. Het thema van de inleiding is ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’. Maak het verhaal af met tekst of een tekening, vlog, mixed media of een andere vorm.Kies de inleiing die u het meest inspireert. Gebruik de inleiding om uw eigen verhaal over vrijheid te maken. Mail uw werk voor 5 mei 2022 naar airborneverhalenwedstrijd@gmail.com. Vermeld hierbij uw contactgegevens.

Inleidingen van de drie burgemeesters

Burgemeester René Verhulst (gemeente Ede):“Kom snel, moet je kijken”, roept Marks vader vanaf boven. Mark rent de trap op en ziet zijn vader uit het raam hangen en het gegrom van vliegtuigen wat Mark in de kamer al hoorde, klinkt nog luider. Mark wurmt zich naast zijn vader die opgewonden blijft roepen. “Eindelijk onze bevrijders”. Mark kijkt naar de tranen bij zijn vader, de eerste keer dat hij hem ziet huilen.

Het gegrom wordt nog luider, tientallen Dakota’s boven de Ginkelse Heide en dan maken zich kleine figuurtjes los uit de vliegtuigen. Parachutisten, honderden en honderden, geweervuur klinkt.“

Kom jongen, we gaan er naartoe, we gaan helpen.” Mark en zijn vader rennen het huis uit, naar de heide…Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (gemeente Overbetuwe):De dropping van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in Driel op 21 september 1944 was een geweldige morele opsteker voor de ingesloten Britse militairen in en om Oosterbeek. Vier dagen lang vormden de Polen in Driel een bruggenhoofd waardoor vele geallieerden over de Neder-Rijn geëvacueerd konden worden.

De inzet van de Poolse militairen tijdens Operatie Market Garden en in het bijzonder in Driel heeft er mede voor gezorgd dat we nu al 77 jaar in vrijheid leven. Een vrijheid waar de afgelopen decennia ook Nederlandse militairen voor hebben gestreden. Mannen en vrouwen die zich hebben ingezet in recente conflicten en oorlogen.

Burgemeester Agnes Schaap (gemeente Renkum):Evi rekt zich uit. Pfff, dat was weer een lange dag. De hele dag achter het scherm vergaderen, wat word je daar moe van. Maar even naar buiten, het is nu nog licht. Evi trekt haar sportschoenen aan en loopt naar het park. Aan het begin van het park staat een nieuwe informatiezuil. Nieuwsgierig stopt ze en leest 'De Perimeter’. ‘De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingslinie rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem'.

Haar gedachten dwalen af en ze zit weer in de keuken met haar opa, waar hij haar vertelde over die verschrikkelijke week in september. De week tussen hoop en vrees. Opa vertelde ook over de onderlinge verbondenheid in de buurt, toen ze met z'n allen in de kelder zaten, omdat dat veiliger was. En over de Britse en Poolse militairen, die ze als vrienden binnenhaalden.