Veiligheid op de werkvloer zou bij ieder bedrijf de hoogste prioriteit moeten hebben. Toch gebeuren er dagelijks onnodige incidenten door kleine, vaak onbewuste fouten. Ondanks strikte veiligheidsprocedures, wordt er niet altijd naar gehandeld. Slordigheid en onoplettendheid sluipen al snel binnen, wat leidt tot gevaarlijke situaties.
Maar hoe voorkom je fouten van werknemers? En hoe krijg je veiligheid écht in hun systeem? In dit artikel bespreken we de 5 meest gemaakte fouten die de veiligheid van medewerkers in gevaar brengen én vertellen we hoe je ze met een veiligheidscampagne kan voorkomen!
1. Slechte communicatie over veiligheidsprocedures
Veel bedrijven gaan de mist in doordat ze te lange en complexe taal gebruiken. Onduidelijke instructies en procedures zorgen voor misverstanden en onwetendheid op de werkvloer, waardoor de kans op ongelukken groter wordt. Zeker in teams met wisselende taalniveaus vormt dit een groot probleem.
Gebruik visuele communicatie zoals veiligheidsanimaties en infographics in een gerichte veiligheidscampagne. Door regelmatig content te delen, maak je veiligheidsinstructies begrijpelijk voor iedereen, ongeacht taalachtergrond of ervaring. Belicht ieder kwartaal een nieuw relevant thema om verschillende onderwerpen effectief over te brengen.
2. Onvoldoende veiligheidsbewustzijn onder medewerkers
Veel ongelukken ontstaan doordat medewerkers zich niet volledig bewust zijn van de risico’s en de ernst ervan onderschatten. Veiligheidsregels alleen op papier hebben is daarom niet genoeg; werknemers moeten de regels serieus nemen en bewustwording is daarbij essentieel.
Een goede manier om het bewustzijn te vergroten is het aanbieden van regelmatige veiligheidstrainingen en het plaatsen van posters of infographics die werknemers herinneren aan de risico’s en regels. Dit zorgt ervoor dat veiligheid constant onder de aandacht blijft en medewerkers altijd alert zijn op mogelijke gevaren.
3. Geen of gebrekkig gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
PBM’s zoals helmen, veiligheidsbrillen en gehoorbescherming zijn er natuurlijk niet voor niets, maar ze worden vaak niet op de juiste manier gedragen of erger nog, helemaal niet. Vaak komt dit door onwetendheid, gemakzucht of te ingewikkelde instructies.
Zorg ervoor dat je in je veiligheidscampagne aandacht besteedt aan duidelijke instructies. Denk bijvoorbeeld aan animatievideo’s of checklists die stap voor stap uitleggen hoe de beschermingsmiddelen correct gedragen en bevestigd moeten worden. Dit maakt het gebruik van PBM’s gemakkelijk en begrijpelijk voor medewerkers.
4. Gebrek aan meldingscultuur bij (bijna-)ongevallen
Veel medewerkers melden gevaarlijke situaties niet omdat ze bang zijn voor de consequenties of denken dat het ‘wel meevalt’. Maar van fouten kun je juist leren! Het negeren van incidenten zorgt ervoor dat ongelukken steeds blijven gebeuren. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en het melden van incidenten is daarbij essentieel.
Creëer daarom een open meldcultuur waarin medewerkers zonder angst voor straf incidenten kunnen melden. Dit bereik je door met medewerkers in gesprek te gaan en ze te belonen voor het melden van incidenten. Denk hierbij aan leuke gepersonaliseerde cadeaus zoals een koffiemok of trofee.
5. Onvoldoende betrokkenheid van het management
Als leidinggevenden de veiligheidsregels niet naleven, zullen medewerkers dat ook niet doen. Vaak geeft het management niet het goede voorbeeld of is het te weinig betrokken bij het creëren van een veilige werkomgeving. Dit ondermijnt het belang van veiligheid en leidt tot laksheid van medewerkers.
Betrek leidinggevenden juist actief in je veiligheidscampagne. Laat ze bijvoorbeeld terugkomen in de veiligheidsvideo’s, zorg ervoor dat ze aanwezig zijn bij veiligheidsmeetings en trainingen en laat ze het goede voorbeeld geven. Zo wordt veiligheid niet alleen een taak van medewerkers, maar een verantwoordelijkheid van de hele organisatie.
Bedrijven die investeren in duidelijke visuele veiligheidscommunicatie voorkomen ongelukken en vergroten de veiligheid op de werkvloer. Wil jij ook dat je veiligheidsregels écht worden nageleefd? Cooler Media helpt je met je eigen op maat gemaakte veiligheidscampagne met animaties, infographics en meer!