ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een gevangenisstraf van zes jaar tegen een 38-jarige man uit Arnhem voor zijn betrokkenheid bij een grote henneporganisatie. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij 6 hennepplantages in Arnhem, Veenendaal en Herwen, één kwekerij in aanbouw in Arnhem, twee transporten van kilo’s hennep naar Duitsland en betrokkenheid bij een groot drugslaboratorium in Winterswijk.

Samen met twee andere hoofdverdachten in dit grote onderzoek (een 69-jarige man uit Arnhem en een 33-jarige man uit Zevenaar, zij kregen vorige week een strafeis te horen) was de Arnhemmer volgens het OM de spil van het goed lopend en professioneel georganiseerd hennepbedrijf: “Het doel was het, in een continu bedrijfsproces, zo efficiënt mogelijk produceren van tientallen kilo’s hennep”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. “Er werd voortdurend gezocht naar nieuwe locaties voor plantages, er was sprake van een aankoop- en afzetmarkt en een zekere bedrijfsformule, waarbij telkens zo’n 200 tot 300 planten per locatie op hoogwaardige wijze werden gekweekt.”

Door gesprekken in de woning van een andere hoofdverdachte af te luisteren en andere observaties ontstond een beeld van een driemanschap dat de lakens uitdeelde. Het lijkt er volgens het OM op dat ze veelal bezig waren met de exploitatie van hennepkwekerijen en daarvan verslag kwamen uit brengen in de woning van de 69-jarige verdachte. “Die gesprekken werden veelal in de 'wij' vorm gevoerd. Er werden beslissingen genomen en die beslissingen worden door anderen uitgevoerd.” Daarom wordt aan deze verdachte ook het deelnemen aan een criminele organisatie verweten.

Volgens het OM is met de hennepteelt grof geld verdiend. Naast de gevangenisstraf eiste de officier van justitie dan ook een ontneming van het door de verdachte met misdrijven verdiende geld, een bedrag van ruim 233.000 euro.

Wat het drugslaboratorium in Winterswijk betreft is de politie de verdachte op het spoor gekomen doordat hij (een maand na het ontdekken) over dat lab in de Encrochat tegenover een criminele partner aangaf dat hij een groot lab in Winterswijk had dat was opgerold. Uit overige Encro- en Skyberichten en het verdere onderzoek bleek dat de verdachte veelvuldig met anderen sprak over de productie van synthetische drugs.