WESTERVOORT/ENSCHEDE/OOTMARSUM - Tegen vier mannen in de leeftijd van 19 tot en met 28 jaar uit Westervoort, Enschede en Ootmarsum zijn celstraffen tot twintig maanden geëist voor grootschalige oplichting met pakketpost. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland vormden ze een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en identiteitsfraude. Voor de rechtbank in Almelo sprak de officier van justitie over “berekenende daden”.

Met valse namen en adressen zouden zij via webshops dure goederen hebben besteld, waarbij ze aangaven dat ze de bestelling achteraf wilden betalen (‘afterpay’). Ze zouden de bestelling daarna hebben gevolgd via ‘track-and-tracecodes’ en de bezorgers hebben opgewacht. Met behulp van valse identiteitsbewijzen zouden ze de goederen in ontvangst hebben genomen. Ook zouden ze met valse identiteitsbewijzen pakketten hebben opgehaald bij afhaalpunten. De goederen werden nooit betaald.

De verdachten zouden soms wel tot meer dan tien bestelling per dag hebben gedaan. Van maandag tot en met zaterdag gingen ze op pad.

De mannen zouden in elk geval tussen oktober 2020 en maart 2021 op deze wijze te werk zijn gegaan. Ze gebruikten daarvoor identiteitsgegevens van bij voorkeur ouderen. Met valse identiteitsgegevens zouden ze ook telefoonabonnementen hebben afgesloten. De vier zijn 23 maart 2021 op heterdaad betrapt in Nijmegen, toen ze pakketten aan het ophalen waren.

De verdachten zouden ieder een eigen rol hebben gehad bij de oplichting. Er was sprake van hiërarchie, volgens de officier. Ze onderscheidt grofweg bestellers, ophalers, rijders, een heler en leveranciers van identiteitsgegevens.

De 28-jarige man uit Ootmarsum heeft daarbij de “meest prominente” rol vervuld, wat het OM betreft. Hij bestelde, verzond track-and-tracecodes, onderhield contacten met de heler en stuurde “ophalers” aan die hij voorzag van valse identiteitsgegevens.

Het OM vindt dat er voldoende bewijs is voor een veroordeling van het viertal. Er zijn beelden en tal van berichten die de verdachten aan elkaar hebben gestuurd via Whatsapp, sms en Telegram, waarmee zij kunnen worden gelinkt aan de oplichtingspraktijken.

De officier in haar requisitoir: “Mij zakte de moed in de schoenen bij het lezen van het dossier en de gedachte aan de toekomst van deze verdachten. Het gemak waarmee zij de wet hebben overtreden en slachtoffers hebben gemaakt, is griezeling. Het opportunisme - pakken wat je pakken kunt, ongeacht de schade – is groot. Ze misbruikten andermans identiteit, het goede vertrouwen van webwinkels en pakketbezorgers, ze stuurden aan op bezorging bij senioren(woningen), ze zetten kwetsbare mensen in als “ophalers”. We hebben hier te maken met berekenende daden, waarvoor, met uitzondering van de 19-jarige verdachte, óók afstraffing moet volgen.”

Ze eiste een celstraf van 20 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen de 28-jarige man uit Ootmarsum, een celstraf van 16 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen de 27-jarige man uit Westervoort, een gevangenisstraf van 18 maanden tegen de 22-jarige man uit Enschede. Tegen de 19-jarige uit Enschede is een celstraf geëist conform voorarrest en een werkstraf van 100 uur waarvan 4 maanden voorwaardelijk.