ARNHEM - “Koningsdagsrellen. Het woord bevat een enorm contrast. Koningsdag staat voor feest, plezier, een drankje doen, maar daar tegenover staan rellen. Hoe is het mogelijk dat een aantal mensen toch altijd weer een feestje aangrijpt om te rellen?”

Dat zei de officier van justitie vrijdag 11 maart voor de rechtbank in Arnhem. Daar stonden vier verdachten terecht vanwege de ongeregeldheden in 2021 in het Sonsbeekpark in Arnhem.

Toen het te druk werd in het park, werd besloten tot een ontruiming. Een aantal mensen weigerde te vertrekken, waarop ongeregeldheden ontstonden. Agenten werden uitgescholden en belaagd. Er zijn onder meer flessen en blikjes naar agenten gegooid. Ook een ambulance is bekogeld.

Tegen de vier verdachten die terecht stonden, eiste de officier een celstraf van drie maanden en werkstraffen van 100, 150 en 180 uur. De officier stelde dat ze allen een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het geweld.

Tijdens de zitting werden bodycambeelden getoond van de politie, waarop te zien is dat voorwerpen (flessen, blikjes, een krat, een fiets) door de lucht vliegen, en hoe agenten moeten bukken om de spullen te ontwijken. Er is te horen hoe ze worden uitgescholden.

De officier van justitie: “De politie staat daar te werken, en kan niet weglopen. Je ziet op de beelden wat er op hen afkomt. Het lijkt normaal te worden - vechten tegen de politie - maar het is niet normaal. Dat kan en mag niet zo zijn. Handen af van de politie.”

De officier eiste tot drie keer toe een werkstraf en voor één verdachte een celstraf. Hij zei daarover: “De meeste mensen in de maatschappij zijn er klaar mee dat er zo wordt omgegaan met mensen. Er wordt gevraagd om gevangenisstraffen, maar ik vind dat in een aantal van deze zaken net een stap te ver, als ik zie wie deze verdachten zijn, en wat hun aandeel is.”

Tegen een 22-jarige vrouw uit Arnhem die heeft gespuugd en heeft gegooid met een pet, een fles en een vuilniszak eiste de officier een celstraf van drie maanden. Zij was eerder al veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur voor een geweldsmisdrijf, waardoor het niet mogelijk is haar opnieuw tot een werkstraf te veroordelen. De rechter veroordeelde haar conform de eis. Verder legde de rechtbank werkstraffen op van 100, 120 en 180 uur.

Een van de agenten - hij kreeg een blikje tegen zijn hoofd - vroeg een schadevergoeding van 500 euro. De rechter vindt dat de verdachten hiervoor gezamenlijk aansprakelijk zijn en dat zij gezamenlijk die schade moeten vergoeden.

Aanvankelijk waren zes verdachten gedagvaard, maar twee zaken konden niet doorgaan. Op 31 mei zullen nog eens vier zaken worden behandeld door de politierechter. Verder zullen drie verdachten van de Koningsdagrellen een OM-hoorgesprek krijgen. Daar horen zij dan welke straf het Openbaar Ministerie passend vindt.