ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man is schuldig aan het plegen van verschillende winkelovervallen.


In januari 2025 overviel de man binnen tien dagen zes winkels of deed een poging daartoe. Bij drie van de zes winkels lukte het hem daadwerkelijk om het geld mee te nemen. Bij vijf van de zes winkelovervallen bedreigde hij de winkelmedewerkers - van wie een aantal nog minderjarig waren - met een groot keukenmes en eiste geld uit de kassa.

Persoonlijke problemen

Tijdens de rechtszaak erkende de 36-jarige man de ernst van zijn daden en gaf hij aan dat hij er spijt van had. Uit een rapport van de reclassering volgt dat de man de winkelovervallen pleegde uit geldnood. Daarbij stond hij onder grote druk door onder andere een dreigende uithuiszetting voor hem en zijn jonge gezin. Zijn verslaving aan speed en alcohol droeg bij aan het maken van verkeerde keuzes.

Maatschappelijke onrust

Een overval wordt gezien als een 'High Impact Crime'; een ernstige misdrijf dat als zeer beangstigend en bedreigend wordt ervaren door de slachtoffers. Daarbij veroorzaken dit soort ernstige misdrijven ook maatschappelijke onrust en versterken de gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij alleen oog had voor zijn eigen financiële gewin. Daarbij hield hij geen rekening met de gevolgen voor de slachtoffers.

Andere straf dan eis

Kijkend naar de ernst van de winkelovervallen is volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de man en de korte periode waarbinnen hij de overvallen pleegde, komt de rechtbank tot een lagere straf dan de officier van justitie eiste. Daarbij weegt de rechtbank mee dat de reclassering een voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden adviseerde. De rechtbank neemt dit advies over, mede gezien de motivatie die de man toonde om aan zijn verslavingsproblematiek te werken.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 108 euro betalen aan één winkelmedeweker voor gederfde inkomsten. De vorderingen tot smartengeld van de winkelmedewerkers voldoen niet aan de wettelijke vereisten om daarvoor in aanmerking te komen. Zij kunnen hun vordering nog wel bij de burgerlijke rechter indienen.