ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Zutphen en een 36- en een 40-jarige man uit Arnhem voor hennepteelt in verschillende woningen. Het trio moet een taakstraf van 120 uur uitvoeren. Daarnaast veroordeelt de rechtbank een 35-jarige man uit Zutphen tot een werkstraf van 40 uur voor het houden van een hennepkwekerij in zijn woning.

Op 17 juli 2017 rolde de politie een hennepkwekerij in een woning in Zutphen op. Op dat moment bevond de 40-jarige man uit Arnhem zich in de woning. Bij zijn aanhouding had hij een flesje met GHB bij zich. Op 7 februari 2018 viel de politie een woning in Gendringen binnen. De hennepkwekerij die in deze woning zat bleek een maand daarvoor te zijn weggehaald. Op 13 februari 2018 volgden meer invallen in woningen waarvan de politie vermoedde dat er een hennepkwekerij in zat. Er werden invallen gedaan in woningen in Brummen, Warnsveld en in 2 woningen in Arnhem. In deze woningen vond de politie inderdaad kwekerijen.

Verschillende rollen

De 34-jarige man uit Zutphen verklaarde dat hij de locaties voor de hennepkwekerijen in Gendringen, Warnsveld en Brummen regelde. De man had een coördinerende en sturende rol. De 40-jarige man uit Arnhem was ook betrokken bij de kwekerijen in Gendringen, Warnsveld en Brummen. De 36-jarige man uit Arnhem was betrokken bij de kwekerijen in Gendringen, Brummen en bij beide kwekerijen in Arnhem, waarvan 1 in zijn eigen woning.


De 35-jarige man uit Zutphen was de eigenaar van de woning in Warnsveld. Hij hielp niet mee met het telen van de hennep, maar stelde wel zijn woning beschikbaar. De man zou daarvoor geld ontvangen. In deze woning vond de politie - naast de hennepkwekerij - ook 3 tasers in de vorm van boksbeugels en een gasdrukwapen. Omdat de 35-jarige man zelf niet in de woning woonde - maar zijn ex-vriendin - spreekt de rechtbank de man vrij van verboden wapenbezit.

Vrijspraak van deelname aan criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie verdacht de 34-jarige man uit Zutphen en de mannen uit Arnhem er ook van dat zij samen een criminele organisatie vormden. Uit het dossier blijkt dat de mannen bij sommige kwekerijen samenwerkten. Volgens de rechtbank is er echter geen sprake van een duurzaam en een gestructureerd samenwerkingsverband. De rechtbank vindt dat zij geen criminele organisatie vormden. Ze spreekt de mannen daarom vrij van deze verdenkingen.

Overschrijden redelijke termijn

Volgens de rechtbank zijn normaal gesproken alleen gevangenisstraffen op zijn plaats bij deze hennepteeltpraktijken. Maar de delicten vonden 6 jaar geleden plaats en alle mannen hebben hun leven inmiddels gebeterd. Daarom legt de rechtbank geen gevangenisstraffen op maar taakstraffen.